INOVASI PENGELOLAAN LIMBAH DOMESTIK MENJADI KOMPOS KUALITAS PRIMA

Tia Rostaman, Etty Riani, Sugeng A. Putranto

Abstract


A large amount of domestic waste is unfortunately not matched by proper management. Like leaf waste, there is also vegetable waste in traditional markets, which is disposed of in open dumping without further management. The overflow of garbage will certainly leave environmental disturbances and bad smells. Research on the processing of domestic solid waste using a composter is generally only carried out in one stage, so the results of cutting domestic waste from the composter are still rough. In addition, bacteria administration is usually done at the end, so it is less effective in terms of time and cost. This study aims to design compost production innovations that meet SNI standards. The research was conducted by comparing the two main raw materials for the compost, namely vegetables and leaves. Based on the research results, it was found that the compost produced was able to produce fertilizer with the nutrients N, C/P, P, K, and C/N following SNI 7763: 2018. Compost with the best results is compost with leaves as the main raw material.

Keywords


aerobic; degradation; leaves; vegetables; waste

Full Text:

PDF

References


Afifudin, Pengaruh Berbagai Aktivator Terhadap C/N Rasio Kompos Kotoran, Penerbit CV. Sinar Indah, Bogor, 2011.

Aini, S. N., Septiana, A. R. S. L. M., Ramadhani, W. S., & Prasetyo, D. 2022. Pengomposan Limbah Pertanian In Situ Menggunakan Starter Mikroorganisme Lokal di Desa Bawang Sakti. 6(3), 1732–1745.

Alphitobius, K. 2019. Efektivitas Maggot Bsf (Hermetia Illucens) dan Ulat Limbah Sayur Menjadi PupuK Total dengan Penambahan Limbah Darah Sapi Melalui Proses.

Anwar, S., Indro W.H.R, Triyantoro. B, Wibowo, G.M. 2019. Pembuatan Pupuk Kompos dengan Komposter dalam Pemanfaatan Sampah di desa Bringin Kecamatan Bringin Kabupaten Semarang. Jurnal LINK, 15 (1), 46-49. doi: 10.31983/Link.v15i1.4441.

Bachtiar B, Ahmad AH. 2019. Analisis Kandungan Hara Kompos Johar Cassia Siamea dengan Penambahan Aktivator Promi. Jurnal Biologi Makassar. 4(1) 68-76.

Beretta, C., Stoessel, F., Baier, U., & Hellweg, S. 2013. Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland. Waste Management, 33(3), 764-773.

Berongga, B., & Vermikomposting, D. A. N. 2022. Studi Komparasi Metode Pengomposan Secara Windrow, Bata Berongga dan Vermikomposting. 19(1), 121–128.

Hadiwidodo M, Sutrisno E, Handayani DS, Febriani MP. 2018. Studi Pembuatan Kompos Padat dari Sampah Daun Kering TPST Undip dengan Variasi Bahan Mikroorganisme Lokal (MOL) Daun. 15(2): 79-85.

Khan, M.; Chniti, S.; Owaid, M. An overview on properties and internal characteristics of anaerobic bioreactors of food waste. J. Nutr. Health Food Eng. 2018, 8, 319–322.

Krisnawan KA, Tika IW, Madrini IAGB. 2018. Analisis Dinamika Suhu pada Proses Pengomposan Jerami dicampur Kotoran Ayam dengan Perlakuan Kadar Air. 6(1): 25-32.

Muflikhatul, A. (2021). Pengurangan Karbon (C) pada Serasah Daun Angsana (Pterocarpus indicus) dan Daun Trembesi (Samanea saman) Melalui Metode Pengomposan Lubang Resapan Biopori Inovatif Reduction of Carbon (C) on Angsana (Pterocarpus Indicus) and Trembesi (Samanea Saman) Leaf Litter Using Innovative Biopori Infiltration Hole Composting Method. 10(C), 234–244.

Mulyani, H., & Mulyani, H. (2014). Pengembangan Model Pengomposan Aerob di Desa Paten Gunung, Kota Magelang, Provinsi Jawa Tengah. 15(2).

Munawar, A. (2018) Kesuburan tanah dan nutrisi tanaman. PT Penerbit IPB Press.

Mutaqin, Totok Heru TM, 2010. Pengelolaan Sampah Limbah Rumah Tangga dengan Komposter Elektrik Berbasis Komunitas. Litbang Sekda DIY Biro Adm. Pembangunan. 2(2).

Nisaa, R. A., & Ritonga, R. F. 2022. Proses Pengomposan Takakura di Perumahan Coco Garden Klapanunggal, Kabupaten Bogor. 6(3), 2045–2058.

Nurhayati. 2016. Efektivitas EM4 dan MOL Sebagai Aktivator Dalam Pembuatan Kompos Dari Sampah Sayur Rumah Tangga (Gerbage) Dengan Menggunakan Metode Takakura [skripsi]. Medan (ID): Universitas Sumatra Utara.

Sahwan, F.L, Wahyono, S, Suryanto, F. 2011. Kualitas Kompos Sampah Rumah Tangga yang Dibuat dengan Menggunakan Komposter Aerobik. Teknologi Lingkungan. 12 (3):233-240. doi:10.29122/jtl.v12i3.1231.

Satori, M., Prastyaningsih, E., Srirejeki, Y., Nur, T. H., Nurmalasari, N. R., & Nuralam, I. (n.d.). Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga dengan Metode Bata Terawang. 135–145.

Siagian SW, Yuriandala Y, Maziya FB. 2021. Analisis Suhu, pH, dan Kuantitas Kompos Hasil Pengomposan Reaktor Aerob Termodifikasi Dari Sampah Sisa Makanan dan Sampah Buah. Jurnal Sains dan Teknologi Lingkungan. 13(2):166-176.

Tantri TPTN, Supadma AN, Arthagama IDM. 2016. Uji Kualitas Beberapa Pupuk Kompos yang Beredar di Kota Denpasar. E-jurnal Agroteknologi Tropika. 5(1): 52-61.

Trivana L, Pradhana AY. 2017. Optimalisasi Waktu Pengomposan dan Kualitas Pupuk Kandang dari Kotoran Kambing dan Debu Sabut Kelapa dengan Bioaktivator PROMI dan Orgadec. Jurnal Sains Veterinir. 35(1): 136-144.

Utomo, P. B., Nurdiana, J., Lingkungan, J. T., Teknik, F., Mulawarman, U., & Kelua, K. G. 2018. Evaluasi Pembuatan Kompos Organik dengan Menggunakan Metode Hot Composting. 2, 28–32.

Widarti BN, Wardhini WK, Sarwono E. 2015. Pengaruh Rasio C/N Bahan Baku Pada Pembuatan Kompos dari Kubis dan Kulit Pisang. Jurnal Integrasi Proses. 5(2): 75-80.

Widarti, B. N. 2018. Pengaruh Penggunaan Metode Open Windrow dan Takakura Terhadap Pengomposan Dedaunan Kering. 19(1), 115–122.

Widyasari NL, Suyasa BIW, Dharma SIGB. 2018. Upaya Pengelolahan Limbah Kotoran Babi Menjadi Kompos Menggunakan Komposter Rumah Tangga. Ecotrophic. 12(2):104 – 116.

Zheng, X., Zou, D., Wu, Q., Wang, H., & Li, S. 2022. Review on fate and bioavailability of heavy metals during anaerobic digestion and composting of animal manure. Waste Management, 150(July), 75–89. https://doi.org/10.1016/j.wasman.2022.06.033




DOI: http://dx.doi.org/10.20527/es.v19i1.15751

Article Metrics

Abstract view : 58 times
PDF - 45 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
EnviroScienteae is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

ISSN : 2302-3708 (Online version) 

Program Studi Pengelolaan Sumberdaya Alam dan Lingkungan
Program Pascasarjana Universitas Lambung Mangkurat
Kampus ULM Banjarbaru Gedung 1 Lantai II
Jalan Ahmad Yani Km 36 Banjarbaru Kode Pos 70714
Tel / fax : (0511) 4777055 / (0511) 4777055
email : psdal.unlam@gmail.com