Eco-enzyme Making Assistance for Family Welfare Guidance Women
Abstract
The lack of understanding and skills of Family Welfare Guidance women in Bawen Village in making eco-enzymes in processing organic waste impacts the suboptimal processing of household-based waste. This community service program aims to provide counseling, education, and practice in making eco-enzymes. The methods used in this activity are socialization and counseling, practical training in making, harvesting, and application. The activity lasted for five months, starting from January to May 2023. The results of this activity are twofold: participants' increased understanding of eco-enzymes, participants' ability to make eco-enzymes, participants' ability to harvest eco-enzymes, and participants' ability to use eco-enzymes for various kitchen and plant fertilization purposes. All participants were able to make, harvest, and use eco-enzymes. The increase in participants' understanding is evident.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Asiah, N., Prayasin, M. I., Safitri, E., Putri, D. A., Anisa, N., Bintang, M., Nabila, R., Ramadhan, C., & Nurvitasari, L. (2024). Increasing awareness and community participation in organic waste management through eco-enzyme socialization in kampar village peningkatan kesadaran dan partisipasi masyarakat dalam pengelolaan sampah organik melalui sosialisasi eco-enzyme di desa kampar. ARSY: Aplikasi Riset Kepada Masyarakat, 4(2), 13–21.
Budiyanto, C. W., Yasmin, A., Fitdaushi, A. N., Rizqia, A. Q. S. Z., Safitri, A. R., Anggraeni, D. N., Farhana, K. H., Alkatiri, M. Q., Perwira, Y. Y., & Pratama, Y. A. (2022). Mengubah sampah organik menjadi eco enzym multifungsi: inovasi di kawasan urban. DEDIKASI: Community Service Reports, 4(1), 31–38. https://doi.org/10.20961/dedikasi.v4i1.55693
Bulai, I. S., Adamu, H., Umar, Y. A., & Sabo, A. (2021). Biocatalytic remediation of used motor oil-contaminated soil by fruit garbage enzymes. Journal of Environmental Chemical Engineering, 9(4), 105465. https://doi.org/10.1016/j.jece.2021.105465
Dewi, S. P., Devi, S., & Ambarwati, S. (2021). Pembuatan dan uji organoleptik eco-enzyme dari kulit buah jeruk. Seminar Nasional & Call for Paper Hubisintek, 649–657.
Gumanti, Z., Salsabila, A. P., & Sihombing, M. E. (2023). Pengaruh lama fermentasi terhadap mutu organoleptik pada proses pembuatan kombucha sari kulit buah naga merah (hylocereus polyrhizus). Jurnal Pengolahan Pangan, 8(1), 25–32.
Harahap, R. G., Nurmawati, N., Dianiswara, A., & Putri, D. L. (2021). Pelatihan pembuatan eco-enzyme sebagai alternatif desinfektan alami di masa pandemi covid-19 bagi warga km.15 kelurahan karang joang. SINAR SANG SURYA: Jurnal Pusat Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 67. https://doi.org/10.24127/sss.v5i1.1505
Hayati, M. (2022). Tanggung jawab pemerintah kota banjarmasin dalam pengelolaan sampah di kawasan sungai kota banjarmasin. Wasaka Hukum, 10(2), 172–190.
Jelita, R. (2022). Produksi eco enzyme dengan pemanfaatan limbah rumah tangga untuk menjaga kesehatan masyarakat di era new normal. Jurnal Maitreyawira, 3 (1)(69), 5–24.
Juniartin, J., Abbas, S., Tabaika, R., Muna, L., & Amin, A. M. (2022). Pemberdayaan ibu rumah tangga melalui pembuatan eco-enzyme dari limbah organik rumah tangga sebagai upaya meningkatkan kesadaran lingkungan. Jurnal Archipelago, 3(1), 19–28.
Kartika, H., & Bakti, C. S. (2022). Edukasi pembuatan eco-enzyme dalam pemanfaatan limbah organik. Journal of Community Service and Engagement (JOCOSAE), 02(06), 53–57.
Koniherawati, K., & Martini, S. (2022). Menumbuhkan kesadaran lingkungan dan enterprenuership melalui produk ecoenzyme pada siswa smp bentara wacana di muntilan, jateng. SWARNA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 327–334.
https://doi.org/10.55681/swarna.v1i3.136
Larasati, D., Puji Astuti, A., & Triwahyuni Maharani, E. (2020). Uji organoleptik produk eco-enzyme dari limbah kulit buah (studi kasus di kota semarang). Seminar Nasional Edusainstek FMIPA UNIMUS 2020, 278–283.
Lestari, A. P., Martino, D., Alia, Y., Novianti, S., & Hodijah, S. (2022). Pendampingan himpunan mahasiswa agroekoteknologi dalam mengolah sampah menggunakan bioreaktor pengolah pupuk cair ( bppc ) ramah lingkungan. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(3), 1325–1333.
Maharmi, B., Sari, N. P., Setiani, Y., & Rini, S. (2022). Pelatihan pembuatan dan pemanfaatan eco enzyme dari sampah organik rumah tangga pada warga binawidya. Jurmas Sains Dan Teknologi, 3(1), 28–32.
Megah, S. I., Dewi, D. S., & Wilany, E. (2018). Pemanfaatan limbah rumah tangga digunakan untuk obat dan kebersihan. Minda Baharu, 2, 50–58.
Novianti, T., Seprianto, & Hidayati, R. (2023). Hilirisasi produk eco-enzyme sebagai upaya mandiri ekonomi di masyarakat rw 11 pamulang timur tangerang selatan. Jurnal Pengabdian Nasional (JPN) Indonesia, 4(3), 649–656. https://doi.org/10.35870/jpni.v4i3.464
Nurafina, E., Fillah, A. H. A., Handini, Pawestri, S. D., & Ulfah, M. (2021). Potensi kewirausahaan mahasiswa berbasis pemanfaatan ecoenzyme limbah kulit buah sebagai air purifier. Proseding SNSE VII, 63–66.
Pakki, T., Adawiyah, R., Yuswana, A., Namriah, Dirgantoro, M. A., & Slamet, A. (2021). Pemanfaatan eco-enzyme berbahan dasar sisa bahan organik rumah tangga dalam budidaya tanaman sayuran di pekarangan. Prosiding PEPADU 2021: Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(November), 126–134.
Parwata, I. P., Ayuni, N. P. S., Widana, G. A. B., & Suryaputra, I. G. N. A. (2021). Pelatihan pengolahan sampah organik menjadi eco enzyme bagi pedagang buah dan sayur di pasar desa panji. Prosiding Senadimas Undiksha, 631–639.
Prasetio, V. M., Ristiawati, T., & Philiyanti, F. (2021). Manfaat eco enzyme pada lingkungan hidup serta workshop pembuatan eco enzyme. Darmacitya Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1, 21–29.
Qothrunada, S., Nisa, Z., Hikmah, R., Murti, A., Ardisty, P. S., Clarisa, G., Novelia, E., & Fevilia, S. (2023). Edukasi pemilahan sampah dan pembuatan eco enzyme. Jurnal Pengabdian Masyarakat (ENVIRONATION), 2, 5 at 9.
Ramli, I., & Peniyanti Jap, Y. (2021). Eco enzyme pemberdayaan kelompok petani desa ciranjang cianjur tahun 2021. Jurnal Bakti Masyarakat Indonesia, 4(2), 389–397. https://doi.org/10.24912/jbmi.v4i2.12896
Safitri, I., Yuliono, A., Sofiana, M. S. J., Helena, S., Kushadiwijayanto, A. A., & Warsidah, W. (2021). Peningkatan kesehatan masyarakat teluk batang secara mandiri melalui pembuatan handsanitizer dan desinfektan berbasis eco-enzyme dari limbah sayuran dan buah. Journal of Community Engagement in Health, 4(2), 371–377.
https://doi.org/10.30994/jceh.v4i2.248
Septiani, U., Najmi, & Oktavia, R. (2021). Eco enzyme : pengolahan sampah rumah tangga menjadi produk serbaguna di yayasan khazanah kebajikan. Jurnal Universitas Muhamadiyah Jakarta, 02(1), 1–7.
Setiari, N. L. D., & Sudirga, I. M. (2022). Peran desa adat bugbug dalam menangani pencemaran sampah plastik di pantai virgin beach kabupaten karangasem. Jurnal Hukum Mahasiswa, 32.
Suprayogi, D., Asra, R., & Mahdalia, R. (2022). Analisis produk eco enzyme dari kulit buah nanas (ananas comosus l.) dan jeruk berastagi (citrus x sinensis l.). Jurnal Redoks, 7(1), 20–21.
Widhiarso, W., Jatiningsih, M. G. D., & Nayla, M. (2023). Pemanfaatan sampah organik kulit buah menjadi eco-enzyme untuk disinfektan di bank sampah kusuma pertiwi. Wikrama Parahita : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 7(2), 236–242.
https://doi.org/10.30656/jpmwp.v7i2.5893
Widodo, S., Ulfah, M., Patonah, S., & Cholifah, N. (2022). Pemberdayaan komunitas bank sampah hasil makmur jaya karangtempel semarang timur untuk mewujudkan program kampung iklim. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(2), 254–260. https://doi.org/10.26877/e-dimas.v13i2.11835
Wulandari, R., Anjasari, H., Wulandari, N. D., Jayanti, M. N., & Gunarhadi, G. (2019). Empowerment of mentally underprivileged residents in karangpatihan village, ponorogo through frutable greden. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, 1(2), 78.
Yosuky, D., Linardo, V., Rachmi, T. S., Santono, F., Internasional, U., Alamat, B., Ladi, B.-S., Gajah Mada, J., Indah, T., Sekupang, K., & Batam, K. (2022). Analisa project management terhadap produk eco enzyme. Oktober Management & Accountancy in Practice Journal, 11(2).
Zainal, N. B., Aji, O. R., & Pratiwi, A. (2023). Evaluasi karakteristik sensori ekoenzim dengan penambahan khamir dan kombinasi kulit buah. Bioscientist : Jurnal Ilmiah Biologi, 11(1), 220–230.
Zhang, H. K., Hong, Y., Wang, X. Y., Liu, X. Y., Zhao, G. P., Wang, Q., & Zhai, Q. Y. (2022). Chlorella potential to purify domestic garbage leachate for biomass production and community structure responses of wastewater-borne bacteria. Algal Research, 66(August), 102825. https://doi.org/10.1016/j.algal.2022.102825
DOI: https://doi.org/10.20527/btjpm.v6i2.9693
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Indexed by: Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat is licensed under From March 27, 2020 to June 3, 2020 From Juni 4, 2020 to the present (updated stats) |