UJI EKSPREMENTAL KARAKTERISTIK BRIKET ARANG BERBAHAN BAKU LIMBAH SEKAM PADI SIAM DAN PANDAK
Abstract
The study, we used a variation of the ratio between siam rice husk charcoal in the peat region areas and pandak is located in the tidal areas with adhesives of 5%, 10% and 15% respectively. Characteristics of testing follows SNI 01-6235-2000. Based on the results of the study, it is known that the charcoal waste of rice husk waste with a percentage of 5% adhesive has a good value compared to the addition of other adhesives, where siam rice husk has a water content of 4.9% and pandak has a higher moisture content of 5.0%, whereas for husk heating values Pandak rice is larger with a value of 5063.6 cal / gram, compared to siam rice husk with a value of 4894.5 cal / gram.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ari Setio Wibowo. 2009. Kajian Pengaruh Komposisi Dan Perekat Pada Pembuatan Briket Sekam Padi Terhadap Kalor Yang Dihasilkan. Skripsi, Universitas Diponegoro. Semarang.
Arni., Hosiana MD Labania., Anis Nismayanti. 2014. Studi Uji Karakteristik Fisis Briket Bioarang Sebagai Sumber Energi Alternatif. Jurnal of Natural Science, Vol.3(1): 89-98
Badan standarisasi nasional. 2000. SNI 01-6235-2000 tentang mutu briket arang kayu.
Candra fajar putra. 2014. Pemanpaatan Sampah Daun Akasia (Acacia Mangium Wild) Sebagai Briket Arang Untuk Meningkatkan Kualitas Pemakaran. Skripsi, Universitas Lambung Mangkura.
Daud Patabang. 2012. Karakteristik Termal Briket Arang Sekam Padi Dengan Variasi Bahan Perekat. Jurnal Mekanikal, Vol. 3 No. 2: Juli 2012: 286-292
Feri Puji Hartanto., Fathul Alim. Optimasi Kondisi Operasi Pirolisis Sekam Padi Untuk Menghasilkan Bahan Bakar Briket Bioarang Sebagai Bahan Bakar Alternatif. Jurnal Pirolisis.
Muhammad, r., samsul, b. 2014. Pengaruh jenis padi pada bahan dasar pembuatan Briket sekam padi. Laporan Penelitian (PKM)
Nurul Arifin. 2014. Pengaruh Komposisi Campuran Briket Arang Alang-Alang (Imperata Cylindrica) Untuk Meningkatkan Nilai Kalor. Skripsi, Universitas Lambung Mangkurat
Pathur Razi Ansyah. 2014. Uji Eksperimental Briket Biocoal Variasi Limbah Makanan, Tempurung Kelapa, Serbuk Kayu Dan Batu Bara. Skripsi, Universitas Lambung Mangkurat.
DOI: http://dx.doi.org/10.20527/infotek.v20i1.6958
DOI (PDF): http://dx.doi.org/10.20527/infotek.v20i1.6958.g6254
Article Metrics
Abstract view : 589 timesPDF - 672 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2019 INFO-TEKNIK
This work is licensed under a�Creative Commons Attribution 4.0 International License.�
Indexed By:
Citation :
SINTA 6 mulai Vol. 19 No. 2 2018 (SK NO. 164/E/KPT/2021)GOOGLE SCHOLAR : Sitasi = 78, H-index = 5, i10-index = 2
IPI :� Artikel = 100
IOS 3969 : Artikel = 239
�