Increasing Community Skills in Developing and Producing Local Food
Abstract
Community service in 1 Village aims to empower and improve community welfare by developing local food potential. The method of service activities is to carry out the preparation stage, namely identifying the problem, the implementation stage of counselling and practicum of local food production until product presentation and promotion and the closing stage. This community service activity increases public understanding of the development of local raw material products in large quantities found in the Were 1 Village area, such as banana stems, which can be processed into snacks with various flavour variants. Another thing is that this product is a product characteristic that needs to be developed to increase the potential of Were 1 Village.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Andikaningrum, F., Suciati, L. P., & Ariningsih, E. (2023). Perkembangan dan Sebaran Industri Tepung Berbasis Pangan Lokal Sebagai Upaya Substitusi Terigu di Jawa Timur. Jurnal Dinamika Sosial Ekonomi, 24(2), 207–218.
Baiquni, M., Harmayani, E., & Widyaningsih, Y. A. (2018). Potensi makanan tradisional kue kolombeng sebagai daya tarik wisata di daerah istimewa yogyakarta. Home Economics Journal, 2(2), 40–47.
Hala, Y., Basmar, N. A., Syaiful, S., & Wajdi, M. H. (2022). Pemanfaatan sumber daya desa dengan pengelolaan batang pisang menjadi kripik. VIVABIO: Jurnal Pengabdian Multidisiplin, 4(1), 33–37.
Harsana, M., & Triwidayati, M. (2020). Potensi makanan tradisional sebagai daya tarik wisata kuliner di di yogyakarta. Prosiding Pendidikan Teknik Boga Busana, 15(1).
Irawati, D. Y., Bellanov, A., Sumuweng, F. A., & Candra, J. J. (2023). Pemberdayaan masyarakat non produktif di desa babat melalui usaha susu jagung. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bakti Cendana, 6(2), 140–147. https://doi.org/10.32938/bc.6.2.2023.140-147
Margi, I. K. (2013). identifikasi potensi wisata kuliner berbasis bahan baku lokal di kabupaten buleleng, Bali. Jurnal ilmu sosial dan humaniora, 2(2).
Marsigit, W. (2010). Pengembangan diversifikasi produk pangan olahan lokal bengkulu untuk menunjang ketahanan pangan berkelanjutan. Agritech, 30(4).
Nani, P. A., Amaral, M. A. L., Boelan, E. G., Baunsele, A., & ... (2023). Pelatihan digital marketing dalam memasarkan produk badan usaha milik desa. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bakti Cendana, 06(01), 77–84.
Novitri, D., Nurizatunisa, A., Siregar, P. P., & Irwansyah, I. (2023). Pengembangan potensi lokal pesisir dalam pengelolaan untuk meningkatkan pendapatan ekonomi masyarakat studi kasus desa lubuk tukkobaru tapanuli tengah. INFORMATIKA, 11(3), 120–130.
Pamujiati, A. D., Andajani, W., Hadiyanti, N., Azkiyah, L., Probojati, R. T., & Slamet, A. H. H. (2023). Edukasi pengolahan pangan lokal berbasis ubi jalardi kecamatan sukomoro kabupaten nganjuk. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(3), 2722–3043.
Rahmatin, L. (2023). Analisis potensi budaya lokal sebagai atraksi wisata dusun segunung. Jurnal Kajian dan Terapan Pariwisata, 3(2), 30–40. https://doi.org/10.53356/diparojs.v3i2.79
Riyadi, A., Mudhofi, M., Hamid, N., & Malik, H. A. (2023). Pengembangan masyarakat desa terpadu berbasis potensi lokal di jambean kalibeber mojotengah wonosobo. Dedikasi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 16(1), 1–22.
Sagajoka, E., Nona, R. V., Antonia, Y. N., & Gobhe, D. (2021). Peningkatan ekonomi masyarakat desa borani melalui inovasi pengolahan keripik batang pisang (bapis). Prima Abdika: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(4), 136–143.
Saputera, P. M. A., & Wiguna, A. B. (2023). Pelatihan penyusunan rencana bisnis usaha mikro kecil dan menengah (umkm) yang berbasis sumber daya lokal. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(1), 399. https://doi.org/10.20527/btjpm.v5i1.7148
Setiowati, Y., Battong, U., Asman, A., Rizal, F. J., Rahman, M. A., & Maulana, A. A. (2024). Implementation of urban farming with fertigation system on vegetable commodities for food-independent communities. Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(2), 325. https://doi.org/10.20527/btjpm.v6i2.10122
Siregar, N. I., Zulfiningrum, R., & Hapsari, S. A. (2023). Pelatihan pembuatan video storytelling melaui media sosial tiktok terkait produk makanan lokal di desa wisata karangrejo. ABDIMASKU: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(3), 879–887.
Sriyana, J., & Sari, C. P. (2018). Pengembangan usaha kecil dan menengah produsen makanan berbahan baku lokal. JPPM (Jurnal Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat), 2(1), 65–71.
Wijayanti, E., & Meimaharani, R. (2022). SOCIAL media marketing pada umkm makanan “saiqa” di kabupaten. Jurnal Pengabdian Masyarakat Bakti Cendana, 05(02), 111–116.
DOI: https://doi.org/10.20527/btjpm.v7i1.12125
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Indexed by: Bubungan Tinggi: Jurnal Pengabdian Masyarakat is licensed under From March 27, 2020 to June 3, 2020 From Juni 4, 2020 to the present (updated stats) |