UTILIZATION OF SOYBEAN POWDER AS AN ALTERNATIVE MEDIA FOR THE GROWTH OF ANAEROBIC BACTERIA
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adriana, A. N. I. (2022). Uji Aktivitas Ekstrak Etil Asetat Daun Sirih Hijau (Piper Betlel L) terhadap Streptococcus mutans. Pharmacology And Pharmacy Scientific Journals, 1(1), 20–28. https://doi.org/10.51577/papsjournals.v1i1.305
Alfarisi, C. D., Yelmida, Zahrina, I., dan Mutamima, A. (2021). Pembuatan nata de cassava dari limbah cair tapioka dengan menggunakan sumber nitrogen alami yang berbeda. Jurnal Ilmiah Pertanian, 17(2), 93–100. https://doi.org/10.31849/jip.v17i2.6208
Andriyani. (2020). Uji Daya Hambat Getah Jarak Pagar (Jatropha curcas Linn.) terhadap Staphylococcus aureus dan Streptococcus mutans secara In vitro.
Atmanto, Y. K. A. A., Asri, L. A., dan Kadir, N. Abd. (2022). Media Pertumbuhan Kuman. Jurnal Medika Hutama, 04(01), 3069–3075.
Basalamah, N. A., Nurlaelah, I., dan Handayani, H. (2018). Pengaruh Subtitusi Ekstrak Kedelai Terhadap Karakteristik Selulosa Bakteri Acetobacter xylinum Dalam Pembuatan Nata De Sweet Potato. Quagga: Jurnal Pendidikan Dan Biologi, 10(01), 24. https://doi.org/10.25134/quagga.v10i01.805
Dwijastuti, N. M. S., dan Dewi, I. G. A. A. S. (2023). Perbedaan Hasil Kultur Anaerob Dengan Candle Jar dan Gas Generating Sachet Untuk Bakteri Asam Laktat Lactobacillus Plantarum E12.1. Jurnal Biologi Makassar, 8(1), 92–100.
Garone, S. (2022). Soybean Nutrition Facts and Health Benefits.
Gms, I. (n.d.). Tm 221–Mitis Salivarius Agar Base.
Hasanuddin, A. R. P., dan Salnus, S. (2020). Uji Bioaktivitas Minyak Cengkeh (Syzygium aromaticum) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus mutans Penyebab Karier Gigi. Jurnal Biologi Makassar, 5(2), 241–250.
Ifmaily. (2019). Uji Daya Hambat Ekstrak Daun Cherry (Muntingia calabura L) Sebagai Antibakteri Terhadap Bakteri Streptococcus mutans. Prosiding Pokjanas, 75–78.
Indrayati, S., Utami, P. R., dan Oktaviani, I. R. (2021). Pemanfaatan Serbuk Kacang Kedelai (Glycine max L. Merr) sebagai Bahan Pengganti Beef Extract pada Media Nutrien Agar (NA) untuk Pertumbuhan Bakteri Stapylococcus aureus. Prosiding Seminar Kesehatan Perintis, 74–79.
Kurniawan, S. Y., Ariami, P., dan Rohmi. (2023). Si Pinter Sebagai Alat Penghitung Koloni Bakteri Penunjang Laboratorium Mikrobiologi. Jurnal Biotek, 11(1), 87–97.
Lacerda Rangel Esper, M. Â., Junqueira, J. C., Uchoa, A. F., Bresciani, E., Nara de Souza Rastelli, A., Navarro, R. S., dan de Paiva Gonçalves, S. E. (2019). Photodynamic inactivation of planktonic cultures and Streptococcus mutans biofilms for prevention of white spot lesions during orthodontic treatment: An in vitro investigation. American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, 155(2), 243–253. https://doi.org/10.1016/j.ajodo.2018.03.027
Lagiman, Suryawati, A., dan Widayanto, B. (2022). Budidaya Tanaman Kedelai Di Lahan Pasir Pantai. LPPM UPN Veteran Yogyakarta.
Lukaraja, W., Lessy, W., Seumahu, C. A., dan Pesik, A. (2020). Aktivitas Antibakteri Dan Penghambatan Biofilm Ekstrak Metanol Kulit Batang Hibiscus tiliaceus Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus mutans. Rumphius Pattimura Biological Journal, 2(2), 37–43.
Matsumoto-Nakano, M. (2014). Dental Caries. In Reference Module in Biomedical Sciences. Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801238-3.00001-5
Mayasari, E., Ayuningsih, B., dan Hidayat, R. (2015). Pengaruh Penambahan Nitrogen dan Sulfur pada Ensilase Jerami Jagung Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Bahan Organik pada Sapi Potong (In Vitro).
Pamujiningtyas, K. (2018). Cegah Obesitas dengan Konsumsi Kacang Kedelai Secara Teratur. https://kumparan.com/kumparanfood/cegah-obesitas-dengan-konsumsi-kacang-kedelai-secara-teratur/full
Putri, C. A. J., dan Maulana, I. T. (2020). Potensi Aktivitas Antibakteri Ekstrak Tetraselmis chui Buther terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus mutans. 146–151.
Putri, W. L., Siregar, E., & Anggani, H. S. (2021). Antibacterial Effect of Titanium Dioxide Nanoparticles and Chitosan Nanoparticles in Orthodontic Adhesive Resin on Streptococcus mutans Colony. Dentino Jurnal Kedokteran Gigi, 6(1), 111–116.
Rahmawati, I., dan Anliza, S. (2024). Pemanfaatan Limbah Cair Tahu Sebagai Media Alternatif Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 16(1), 117–123.
Sari, R. S. (2020). Uji Aktivitas Antibakteri Obat Kumur Minyak Atsiri Kulit Kayu Manis (Cinnamomum burmannii L.) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus mutans.
Sayaka, B., Swastika, D. K. S., dan Saputra, Y. H. (2021). Challenges of soybean self-sufficiency policy in Indonesia. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 648(1), 012035.
Suhartati, R., Sulistiani, dan Nuraini, A. (2018). Pemanfaatan Serbuk Kacang Kedelai (Glycine Max) sebagai Bahan Pembuatan Media Manitol Salt Agar (MSA) untuk Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus. Prosiding Seminar Nasional Dan Diseminasi Penelitian Kesehatan, 163–167.
Tjampakasari, C. R., dan Hanifah, N. (2023). Kultivasi dan Identifikasi Bakteri Anaerob Bacteroides Fragilis. MAHESA: Malahayati Health Student Journal, 3(11), 3717–3729. https://doi.org/10.33024/mahesa.v3i11.11537
Wahyuningsih, N., dan Zulaika, E. (2018). Perbandingan Pertumbuhan Bakteri Selulolitik Pada Media Nutrient Broth dan Carboxy Methyl Cellulose. Jurnal Sains Dan Seni ITS, 7(2), 36–38.
Wahyuningsih, S., Auliah, N., dan Salwi, S. (2020). Mouthwash Jus Buah Nanas (Ananas comosus L. Merr) Terhadap Bakteri Streptococcus mutans. Jurnal Kesehatan, 13(2), 171. https://doi.org/10.24252/kesehatan.v13i2.16423
Wakhidatul Kiromah, N. Z., dan Rahmatulloh, W. (2020). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Metanol dan Akuades Daun Ganitri (Elaeocarpus ganitrus Roxb.) Terhadap Bakteri Streptococcus mutans. Acta Pharmaciae Indonesia: Acta Pharm Indo, 8(2), 89. https://doi.org/10.20884/1.api.2020.8.2.3237
Widyarman, A. S., Erfan, E., Binarta, C. T. O., dan Sunoto, R. I. (2019). Buku Praktikum Mikrobiologi.
Wulandari, Kurniati, I., Dermawan, A., dan Nurhayati, D. (2019). Pemanfaatan Tepung Sayuran Sebagai Media Alternatif Pertumbuhan Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung, 11(1), 285–292. https://doi.org/10.34011/juriskesbdg.v11i1.796
Yevani, F., Yasinta Moi, M., dan Ernaningsih, D. (2023). Daya Antibakteri Ekstrak Etil Asetat Daun Kligong (Crassocephalum Crepidiodes) terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia Coli dan Staphylococcus Aureus. Jurnal Syntax Admiration, 4(1), 1–16. https://doi.org/10.46799/jsa.v4i1.544
Zaenap, Syuhriatin, dan Andini, A. S. (2021). Tingkat Pencemaran Air Sungai Oloh Bawi Abian Tubuh Kota Mataram yang disebabkan Limbah Perusahaan Tahu Menggunakan Metode Alt (Angka Lempeng Total). Lombok Journal of Science, 3(3), 17–26.
DOI: http://dx.doi.org/10.20527/dentino.v9i2.20408
DOI (PDF): http://dx.doi.org/10.20527/dentino.v9i2.20408.g10417
Article Metrics
Abstract view : 293 timesPDF - 116 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Contact Us:
Faculty of Dentistry
Lambung Mangkurat University
Jalan Veteran No. 128 B Banjarmasin, Indonesia
E-mail. [email protected]
Website. fkg.ulm.ac.id
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.