Comparative Analysis of Maceration and Soxhlation Extraction for The Total Flavonoid Content of Sungkai Leaves (Peronema canescens Jack.)

Fahriza Kusuma Jaya

Abstract


The sungkai leaf (P. canescens Jack.) is an indigenous plant of Indonesia that has been utilized as a mouthwash and for treating minor wounds in traditional medicine. This study aimed to determine the total flavonoid content of P. canescens Jack leaf extract using maceration and soxhlation extraction methods. The total flavonoid content in the leaf extract of P. canescens Jack was determined using a UV-Vis spectrophotometer and a colorimetric technique (AlCl3) at a wavelength of 412 nm. The results were reported as the total flavonoid content in quercetin equivalent (EQ). The maceration step yielded 7.30%, whereas the soxhlation process yielded 15.34%. The maceration method yielded a total flavonoid content of 81.19 mgEQ/gram extract, whereas the soxhlation process yielded a flavonoid content of 69.068 mgEQ/gram extract.


Full Text:

PDF

References


Alwi, H. 2017. Validasi Metode Analisis Flavonoid dari Ekstrak Etanol Kasunba Turate (Cartahmus tinctorius L.) Secara Spektrofotometer UV-Vis. Skripsi. Universitas Islam Negeri Alauddin, Makassar.

Asmorowati, H., & Lindawati, N.Y (2019). Penetapan Kadar Flavonoid Total Alpukat (Persea americana Mill.) dengan Metode Spektrofotometri. Jurnal Ilmiah Farmasi, 15(2), 51-63

BPOM RI. 2013. Pedoman Teknologi Formulasi Sediaan Berbasis Ekstrak Volume 2. Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. Jakarta.

Depkes RI. 1995. Farmakope Indonesia Edisi IV. Depkes RI, Jakarta.

Djumaati, F., P. V. Y Yamlean & W. A Lolo. 2018. Formulasi Sediaan Salep Ektrak Etanol Daun Kelor (Moringa oleifera Lamk.) dan Uji Aktivitas Antibakterinya Terhadap Staphylococcus aureus. Pharmacon. 7 : 22-29.

Fatimah, S. (2023). Penetapan Kadar Flavonoid Total, Tannin, dan Kapasitas Antioksidan pada fraksi kulit batang Senneratia ovate Back. Skripsi Program Studi Kimia. Fakultas MIPA. Universitas Lambung Mangkurat.

Firdaus, A.R (2019). Pengaruh Perbedaan Metode Ekstraksi terhadap Kandungan Flavonoid Total dan Persen Penghambat Radikal Bebas Ekstrak Metanol Daun Kareho (Callicarpa longifolia Lam.) Skripsi Program Studi Farmasi. Fakultas MIPA. Universitas Lambung Mangkurat.

Gonzales, A.G, M. A. Herrador & A. G. Asuero. 2010. Intra Labolaroty Assement Of Method Accuracy (Trueness and Presicion) By Using Validation Standars. Talanta. 82 : 1995-1998.

Haeria, Hermawati & A. T. U. D. Pine. 2016. Penentuan Kadar Flavonoid Total dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Bidara (Ziziphus spina-christi L.). Journal of Pharmaceutical and Medicinal Sciences. 1: 57-61.

Halik., F. (2021). Penetapan Kadar Fenolat Total dan Flavonoid Total serta Uji Antioksidan Ekstrak Etanol Daging buah Kasturi (Mangifera casturi). Skripsi Program Studi Kimia. Fakultas MIPA. Universitas Lambung Mangkurat.

Harbone, J. B. (1996). Metode Fitokimia, Penuntun dan Modern Menganalisis Tumbuhan. “Penerjemah: Padmawinata K dan Soediro I. Penerbit ITB.

Histifarina, D., D. Musaddad & E. Murtiningsih. 2004. Teknik Pengeringan dalam Oven untuk Irisan Wortel Kering Bermutu. J. Hort. 14 : 107-112.

Kasumawati, F., & Hasnah S. (2020). Pengaruh Pengeringan Simplisia terhadap Potensi Antioksidan Ekstrak Etanol Daun Sungkai (Peronema canescens Jack.) asal Kalimantan. Sains dan Terapan Kimia.

Kiswandono, A. A. 2011. Skrining Senyawa Kimia dan Pengaruh Metode Maserasi dan Refluks pada Biji Kelor (Moringa oleifera, Lamk.) Terhadap Rendemen Ekstrak yang Dihasilkan. Jurnal Sains Natural Nusa Bangsa. 1 : 126-134

Lukman, H. 2015. Penentuan Kadar Flavonoid pada Ekstrak Daun Tanaman Menggunakan Metode Spektroskopi Inframerah dan Komomimetrik. Skripsi Program Studi Farmasi, Universitas Jember, Jember.

Manoi, F. (2006). Pengaruh Cara Pengeringan Terhadap Mutu Simplisia Sambiloto. Bull Littro 17 (1),1-5.

Mukhriani. 2014. Ekstraksi, Pemisahan Senyawa, dan Identifikasi Senyawa Aktif. Jurnal Kesehatan. 7 : 361-367.

Mulyani, S. & T. Laksana. 2011. Analisis Flavonoid dan Tannin Dengan Metoda Mikroskopi-mikrokimiawi. Majalah Obat Tradisional. 16: 109-114.

Nafisa, R., N. Kurniaty & D. Herawati. 2015. Pengembangan Metode Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Residu Antibiotik Tetrasiklin dalam Sarang Lebaha dengan Metode Kromatografi Cair Kinerja Tinggi (KCKT). Prosiding Penelitian SPeSIA UNISBA : 372-381.

Rais, I. R. 2015. Isolasi dan Penentuan Kadar Flavonoid Ekstrak Etanolik Herba Sambiloto (Andrographis paniculata (BURM. F.) NESS). Jurnal Pharmaciana. 5: 101-106.

Rahman, A., Taufiqurrahman, I., & Edyson.(2017). Perbedaan Total Flavonoid antara Metode Maserasi dan Sokletasi pada Ekstrak Daun Ramania. Dentino. Jurnal Kedokteran Gigi, Volume 1.

Riadini, R. K., B. B. R. Sidharta & F. S. Pranata. 2015. Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Sambung Nyawa (Gynurapro cumbens (Lour.) Merr) Berdasarkan Perbedaan Metode Ekstraksi dan Umur Panen. e-journal. Hal: 11.

Sari, D. I & L. Triyasmono. (2017). Rendemen dan Flavonoid Total Ekstrak Etanol Kulit Batang Bangkal (Nuclea subdita) dengan Metode Maserasi Ultrasonik. Jurnal Pharmacience. 4. 48-53.

Simaremare, E.S. 2014. Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Gatal (Laportea decumana (Roxb.) Wedd). Pharmacy. 11. 98-107.

Sjahid, R. L. 2008. Isolasi dan Identifikasi Flavonoid dari Daun Dewandaru (Eugenia uniflora L.) Skripsi Fakultas Farmasi Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Sari, D.Y., Widyasari, R., & Taslima A.N, (2021). Penentuan Kadar Flavonoid Total Ekstrak Etanol Jamur Susu Harimau (Lignosus rhinoceros). Jurnal Farmasi Udayana Volume 10, No. 1. hal: 23-30.

Sholikha M., Fathi M., (2020). Uji Aktivitas Antidiabetes Ekstrak Daun Senggani (Melastoma malabathricum L.) Secara Invitro dengan Metode Penghambatan α-Glukosidase. Jurnal kesehatan Saelmakers Perdana. ISSN 2615-6571.

Sadeli, R. A. (2016). Uji Aktivitas Antioksidan dengan Metode DPPH (1,1 diphenil-2-picrylhydrazyl Ekstrak Bromelain Buah Nanas Ananas comosus (L.) Merr.). Skripsi Fakultas Farmasi Universitas Sanata Dharma.

Wijaya, J., J. Salenussa., & J. Marantika. 2013. Potensi Ekstrak Metanol Daun Kapur (Harmsiopanax aculeatus, Harms) sebagai Obat Antimalaria. Program Studi Pendidikan Kimia, Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan. Universitas Pattimura

Yani, A. P., Aceng, R., Yenita, Ansyori, I., & Irwanto, R. (2014). Uji Potensi Daun Muda Sungkai (Peronema canescens) untuk Kesehatan (Imunitas) Pada Mencit (Mus muculus) [Testing the Potential of Young Sungkai (Peronema canescens) Leaves for Health (Immunity) in Mice (Mus muculus)]. Prosiding Seminar Biologi, 11(1), 245-250




DOI: http://dx.doi.org/10.20527/jstk.v18i1.17638

Article Metrics

Abstract view : 126 times
PDF - 125 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Dear colleagues,

We are pleased to inform you that the result of our application for journal accreditation has been finalized through the Arjuna system. Based on the assessment result, Jurnal Ilmiah Berkala Sains dan Terapan Kimia  has now been officially accredited by Ministry of Research, Technology, and Higher Education of Republic of Indonesia with a predicate of SINTA 3. The official letter of the accreditation result is available through this link.

We hope that this accreditation result will lead us to more publications with better quality.

Sincerely,

Editorial Team of JIB Sains dan Terapan Kimia.


Alamat Redaksi:
Jl. A. Yani, KM. 36, 
PROGRAM STUDI KIMIA
Kampus Fakultas Matematika dan Pengetahuan Alam, Gedung I,
Universitas Lambung Mangkurat, Banjarbaru (73714)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.