Integrasi Aspek Ekonomi dan Lingkungan dalam Perhitungan Produk Domestik Regional Bruto (PDRB) Hijau Subsektor Tanaman Pangan di Kabupaten Barito Kuala
Abstract
This research was conducted to: (1) Identify the value of Depletion, Degradation and Depreciation of the Food Crops Subsector in the Barito Kuala Regency. (2) Knowing the value of Green GRDP in the Agricultural Sector, Food Crops Subsector in Barito Kuala Regency. This research is a descriptive study using quantitative data that follows the concept of green GRDP calculation. This research also comes from secondary data. This research shows that the result of the calculation using the concept of Green GRDP in the Agricultural Sector in the Food Crops Subsector is smaller than the value calculated using the Conventional GRDP concept. The value of Green GRDP of the Agriculture Sector in the Food Crops Subsector in 2016 was 319.5 billion, in 2017 it was 222.1 billion, in 2018 it was 232.7 billion, and in 2019 it was 669.6 billion.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Bank Indonesia. (2021, Maret 16). Kalkulator Kurs. Diambil Kembali dari BANK INDONESIA: https://www.bi.go.id/id/statistik/informasi-kurs/transaksi-bi/kalkulator-kurs.aspx
Indonesia, R. (2009). Undang–undang Nomor 32 Tahun 2009 tentang Perlindungan dan Pengelolaan Lingkungan Hidup.
KUR Kredit Usaha Rakyat. (2021, Maret 15). Evolusi KUR. Diambil kembali dari KUR Kredit Usaha Rakyat: https://kur.ekon.go.id/evolusi-kur
Norhidayah. (2020). Produk Domestik Regional Bruto (PDRB) Hijau Sektor Pertanian Subsektor Tanaman Pangan di Kabupaten Hulu Sungai Selatan (Skripsi) Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Lambung Mangkurat.
Nur, M. A., Zulfaridatul, S. M., & Yunani, A. (2018). Kontribusi Sektor Kehutanan Terhadap Pembangunan Daerah Provinsi Kalimantan Selatan (Pendekatan Perhitungan PDRB Hijau). Jurnal Ecoplan Vol. 1 No. 2 Oktober 2018.
Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 46 Tahun 2017 Tentang Instrumen Ekonomi Lingkungan Hidup.
Peraturan Presiden Republik Indonesia Nomor 59 Tahun 2017 tentang Pelaksanaan Pencapaian Tujuan Pembangunan Berkelanjutan.
Suparmoko, M. (2006). PDRB Hijau (Produk Domestik Regional Bruto Hijau): BPFE. Yogyakarta.
Utari, E.A.T. (2020). Kontribusi Sektor Pertanian Subsektor Tanaman Pangan terhadap PDRB pada Kabupaten Banjar (Pendekatan PDRB Hijau) (Skripsi) Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Lambung Mangkurat.
Waluyati, L. R., Suryantini, A., Masbaitubun, H., Maturbongs, L. H., & Irawan, N. B. (2010). Produk Domestik Regional Bruto (PDRB) Hijau Sektor Pertanian di Kabupaten Jayapura. Agro Ekonomi Vo. 17 No. 2 Desember 2010 hal 123-130.
DOI: https://doi.org/10.20527/jiep.v5i2.7023
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 JIEP: Jurnal Ilmu Ekonomi dan Pembangunan
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.