PRODUKTIVITAS DAN KUALITAS MADU KELULUT DARI DESA BANGKILING RAYA KABUPATEN TABALONG
Abstract
The stingless bee (kelulut / Trigona iitama) is a type of insect that is increasingly being cultivated in various regions, including in South Kalimantan. The efficacy of kelulut honey is very good and easy in beekeepng techniques is the reason why kelulut beekeeping has the potential to be developed. The purpose of this study was to determine the productivity and quality of kelulut honey at Bangkiling Raya Village, Tabalong Regency. Honey productivity was measured for 4 consecutive months, starting from June 2021 to September 2021. Honey quality was tested based on SNI 8664:2018, namely water content, diastase enzyme activity and reducing sugar. Honey production each month varies between 208 ml per colony to 344 ml per colony. Some parameters of the quality of the honey produced still do not meet SNI, namely water content, HMF and diastase enzyme activity. Parameters that have complied with SNI are reducing sugars. The results of this study indicate that there is a need for improvement in kelulut beekeeping techniques, harvesting techniques and post-harvest handling.
Lebah tanpa sengat (Kelulut / Trigona iitama) merupakan jenis serangga yang mulai marak dikembangkan di berbagai daerah, termasuk di Kalimantan Selatan. Manfaat madu yang baik serta kemudahan dalam teknik budidayanya menjadi alasan mengapa kelulut sangat potensial untuk dikembangkan. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengukur produktivitas dan kualitas madu kelulut yang berasal dari Desa Bangkiling Raya, Kabupaten Tabalong. Produktivitas madu diukur selama 4 bulan berturut-turut, mulai dari Juni 2021 sampai dengan September 2021. Kualitas madu diuji berdasarkan SNI 8664-2018 berupa kadar air, enzim diastase, dan gula pereduksi. Produktivitas madu bervariasi antara 208 ml hingga 344 ml per koloni per bulan. Madu kelulut memiliki kadar air, HMF dan aktivitas enzim diastase yang belum memenuhi SNI, sedangkan untuk parameter gula pereduksi sesuai dengan SNI. Pengembangan lebih lanjut perlu dilakukan seperti teknik budidaya, teknik pemanenan dan penanganan pasca panen.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Bogdanov, S., K. Ruoff, L. P. Oddo. 2004. Physico-Chemical Methods For The Characterisation Of Unifloral Honeys: A Review. Apidologie. 35(2):4-17
Cecchi, S. Spinsante, S., Terenzi, A., & Orcioni, S. 2020. A Smart Sensor-Based Measurement System forAdvanced Bee Hive Monitoring. Sensors 2020, 20, 2726: 1 – 20
Cecchi, S. Spinsante, S., Terenzi, A., & Orcioni, S. 2020. A Smart Sensor-Based Measurement System Foradvanced Bee Hive Monitoring. Sensors 2020, 20, 2726: 1 – 20
Harun & Mustafa. 2015. Prospek Budidaya Lebah Propolis Trigona. Majalah Bekantan, 3(1)
Ibnu, E.R, Noorma, K., Anik, W., & Imam, B. 2021. Pengujian Mutu Madu Kawasan Tahura Lati Petangis Upaya Peningkatan Pasar. Community Empowerment. Vol. 6 No. 9. Politeknik Negeri Samarinda. Samarinda.
Ichwan F, Yosa D, Budiani S.E. 2016. Prospek Pengembangan Budidaya Lebah Trigona Spp. Jom Faperta , Vol 3 No 2
Koesprimadisari, A.R., Arrisujaya, D., Syafdaningsih, R. 2016. Uji Kandungan Hidroksimetilfurfural (Hmf) Sebagai Parameter Kualitas Madu. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa. Vol. 6, No.2, Juli 2016, 44-51
Kucuk, M., Kolaylh S., Karaoglu, S., Ulusoy, E., Baltaci, C., Candan, F., 2007. Biological Activities And Chemical Composition Of Three Honeys Of Different Types From Anatolia, Food Chemistry, 100(2), 526-534.
Lastriyanto, A., Wibowo, S.A., Erwan, Jaya, F., Batoro, J, Masyithoh, D., & Lamerkabel, J.S.A. 2020. Moisture Reduction of Honey in Dehumidification and Evaporation Processes. Journal of Mechanical Engineering Science and Technology. Vol. 4 (2) : 153-163
Lastriyanto, A., Wibowo, S.A., Erwan, Jaya, F., Batoro, J, Masyithoh, D., Dan Lamerkabel, J.S.A. 2020. Moisture Reduction Of Honey In Dehumidification And Evaporation Processes. Journal Of Mechanical Engineering Science And Technology. Vol. 4 (2) : 153-163
Maliaentika, S., Yuwono, S.S, dan Wijayanti, N. 2016. Optimasi Penurunan Kadar Air Madu Metode Adsorption Drying dengan Response Surface Methodology (RSM). Jurnal Pangan dan Agroindustri Vol. 4 (2) : 505-514
Martono, R. V. 2019. Analisis Produktivitas Dan Efisiensi. Pt Gramedia Pustaka Utama.
Pasaribu, R., H. D. Putranto Dan Sutriyono. 2017. Perbandingan Produksi Lebah Madu Apis Cerana Pada Dua Sistem Integrasi Yang Berbeda Di Kabupaten Rejang Lebong. Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 12(4): 432-443
Pribadi, A. 2021. Perbandingan Uji BudiDaya Lebah Jenis Heterotrigona itama pada Empat Tipe Vegetasi. Jurnal Penelitian Hutan Tanaman Vol 18 (2): 93-108
Putra, P.A.H., Watiniasih, N.L., & Suartini, N.M. 2014. Struktur dan Produksi Trigona spp. pada sarang berbentuk tabung dan bola. Jurnal Biologi 18(2): 60-64
Saepudin, R. 2010. Peningkatan Produktivitas Lebah Madu Melalui Penerapan Sistem Integrasi Dengan Kebun Kopi. Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 6(2): 115- 124.
Sarwono, B. 2007. Lebah Madu. Agro Media Pustaka, Jakarta.
Setiawan, A., Susdiyanti, T., & Meiganati, K.B. 2021. Produktifitas Lebah Trigona sp. Pada Berbagai Teknik Budidaya Di Desa Nayagati Kecamatan Leuwidamar Kabupaten Lebak. Jurnal Nusa Sylva Vol. 21 (1): 26-31
Setiawan, A., Susdiyanti, T., & Meiganati, K.B. 2021. Produktifitas Lebah Trigona Sp. Pada Berbagai Teknik Budidaya Di Desa Nayagati Kecamatan Leuwidamar Kabupaten Lebak. Jurnal Nusa Sylva Vol. 21 (1): 26-31
Sihombing, D. T. H. 2005. Ilmu Ternak Lebah Madu. Cetakan Kedua. Gajah Mada University Press, Yogyakarta.
Supeno, B., Erwan ,Agussalim. 2021. Enhances production of coffee (Coffea robusta): The Role of Pollinator, Forages Potency, and Honey Production from Tetragonula sp. (Meliponinae) In Central Lombok, Indonesia. BIODIVERSITAS Volume 22 (10): 4687-4693
Supeno, B., Erwan ,Agussalim. 2021. Enhances Production Of Coffee (Coffea Robusta): The Role Of Pollinator, Forages Potency, And Honey Production From Tetragonula Sp. (Meliponinae) In Central Lombok, Indonesia. Biodiversitas Volume 22 (10): 4687-4693
Suranto, A., 2004, Khasiat Dan Manfaat Madu Herbal, Agro Media Pustaka, Jakarta.
Syafrizal. D Tarigan, R Yusuf. 2014. Keragaman Dan Habitat Lebah Trigona Pada Hutan Sekunder Tropis Basah Di Hutan Pendidikan Lempake. Samarinda, Kalimantan Timur. Jurnal Teknologi Pertanian. 9(1):34-39.
Syaifuddin, Hamdani Fauzi, Trisnu Satriadi. 2021. Produksi Madu Kelulut (Trigona iitama) Pada Dua Tipe Pola Agroforestri Pakan Lebah Yang Berbeda (Studi Di Desa Mangkauk Dan Kelurahan Landasan Ulin Utara. Jurnal Sylva Scienteae Vol. 04 (5) 767 – 777
Winarno, F. G. 1982. Madu : Teknologi, Khasiat Dan Analisa. Ghalia Indonesia. Jakarta.
Wulandari, D. D. 2017. Kualitas Madu (Keasaman, Kadar Air, Dan Kadar Gula Pereduksi) Berdasarkan Perbedaan Suhu Penyimpanan. Jurnal Kimia Riset, Volume 2 No. 1, Juni 2017: 16-22
DOI: https://doi.org/10.20527/jss.v6i4.10010
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Jurnal Sylva Scienteae is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.